Vinterfin


Jag är sugen på en ny kappa till hösten, men det är svårt att hitta någon fin. Jag vill ha en lite retro.
I helgen var jag hemma i Jämtland på mormorsbegravning. Vi gick igenom lite av hennes saker men bara en bråkdel. Vi hittade en korg med massa papper. Det var gamla vykort, tidningar men det mesta var urklipp ur tidningar eller mönster för stickning. Hon hade sparat så mycket fint. Jag tänkte dela med mig lite av det är i bloggen. Lite i sänder.

Eftersom att jag just nu är inte på vackra kappor tänkte jag dela med mig lite av det.Min mamma har skrivit "Mamma" vid kappan till höger,
hon har för sig att mormor sydde kappan till henne.
/Moa

Kosta De Lite
Igår gjorde jag och min mamma ett besök hos min mormors gamla kompis i hennes stuga, Kosta De Lite.
Det var roligt att sitta där och prata och titta ut på vågorna, en gullig trädgård med fina blommor hade hon också.

Det regnade och blåste men ibland tittade solen fram.


/Moa

Kebabtallrik? Ja Tack!


/Moa

JB

Du var dålig innan jag åkte, men du blev bättre igen
Bra var du inte, det var längesen

Jag trodde det var sista gången, varje gång jag såg dig
Det var jobbigt, det tärde på mig

När du till slut, fick somna in
Fick jag inte, hålla handen din

Jag var på andra sidan atlanten, längre bort än någonsin förr
Jag var inte där när du började vandra, mot himlens dörr

Du trodde himlen, men inte jag
Jag hoppas ändå, att vi ses där igen någon dag


/Moa


Moussaka....kanske?
Kryddor som jag köpte på Kreta för ett år sedan.Mmm....Moussaka!


Jag vet inte om det här räknas som moussaka för jag hoppade över att göra en oststanning och lade bara lite ost längst upp. Men, men. Gott blev det i alla fall!

Om du vill göra det enkelt, gör som mig:
Bryn köttfärs. Salta och tillsätt lite krossade tomater och lite grädde. Krydda. Stek upp aubergineskivor i olja.
Lägg dem i en smörad form. Häll över köttfärsen, lägg ost längst upp och släng in formen i ugnen på ca 175 grader tills osten börjar bli lite gyllene.


/Moa

Rödvinbärssmoothie

Rödvinbär + Grädde + mixa i mixer = Gott/Moa

Lilla söta Mormor

 

 

 

Det är länge sedan jag förlorade dig, men först nu har du lämnat den här världen.

På något konstigt sätt så är det först nu jag tillåter mig själv minnas dig, även fast att du inte var dig själv de senaste åren.

 

Min lilla mormor. Lilla lilla mormor. Så liten.

Du hade ett öga för det vackra, det goda, det söta.

 

Du bakade det godaste brödet på jorden, med hård kant. Det åt vi varje sommar i stugan i nordnorge, med din hemlagade bringebærsyltetøy. Du brukade ha fløte till kaffet i kylen, och lagade rømmegröt då och då. Och bakalao. Du tyckte om vinet Blue Nun.

 

Vid stugan hade du ordnat en liten trädgård, med rabarber, gräslök, och bärbuskar. I köksgolvet finns en lucka till en liten minikällare. Om man öppnade den så stod där massor med syltburkar. Hemlagat så klart.

 

Vi fiskade mycket när vi var i stugan, men jag tyckte inte om fisk då. Du brukade göra köttbullar med sås åt mig.

 

Du brukade lägga mycket patiens. Du hade en kortlek med rosa baksida och slitna kanter.

Du sydde mycket, du var så duktig. I stugans syrum står en gammal vacker Singer. Där brukade det finnas påsar med små tygbitar, spill. Det var roligt att leka med dem.

När jag var liten och ville ha lika fleecebyxor som min kompis på dagis så sydde du sånna åt mig, gråa med revär. Du sydde en väst till också.

 

Jag kommer ihåg att du hade träskor med gul lack, så fina. Jag tyckte om dem men växte snart ur dem, även fast jag så gärna ville låna dem och försökte pressa ner fötterna i dem så gick det inte. Det tog stopp. Du hade jättesköna gummistövlar med en liten klack som jag lånade ibland, men jag växte ur dem med.

 

Du brukade läsa tidningen och titta på ”Veckans skolmatsedel” och frågade ibland om det hade varit gott. Om jag var med i någon idrottstävling brukade du läsa resultatet i tidingarna, även fast jag kom sist nästan varje gång.

 

När man kom över på middag brukade efterätten serveras i små vackra skålar. När man ätit upp så syntes i botten av skålen en kvinna i en stor vacker klänning tillsammans med en man. Man brukade få ett glas saft i ett glas med rövarna från kamomilla stad på.

 

En gång när vi hälsade på satt jag vid morfars skrivbord och ritade och klippte i papper. Plötsligt var saxen vädigt trög. Jag märkte sen att jag råkat klippa igenom en fin vit duk som legat på skrivbordet. Åh nej! Jag kände mig jättedum och trodde du skulle bli väldigt arg på mig. Men du blev inte arg alls. Det var inget jag behövde bry mig om sa du. Jag kunde knappt tro dig. Du var så snäll.

 

Jag kommer ihåg att du inte tyckte om att Mark Levengood ledde melodifestivalen, Varför? Frågade jag som själv tyckte han var bra. ”Han ser så äcklig ut. Inget hår.” Det tyckte jag var roligt.

 

”Här ta en slant och kila ner på kiosken och köp lite godis! Köp för mycket så att det blir över till mig, men säg inget om det till morfar.”

När man hade varit på besök och skulle åka hem så brukade du fiska upp en slant ur plånboken, men det skulle man inte heller berätta för morfar. Det var vår lilla hemlighet.

 

Min lilla mormor hade parkinson, vilket gjorde att hon ofta blev stel i lederna och hade hemskt ont. Det gjorde så ont att min annars så lugna och söta mormor var tvungen att svära. Hon brukade be om ursäkt efteråt, ”Förlåt men det gjorde så ont så jag inte kunde låta bli”. På grund utav sjukdomen så var hon tvungen att äta medicin ofta, vid speciella tidpunkter. Det var svårt att komma ihåg det på ålderns höst och jag kommer ihåg att du alltid hade medicin i din handväska. ”Vad är klockan? Var är min handväska?” Det måste ha varit stressigt för dig.

 

Du tyckte om kläder och brukade säga saker som ”Vilka fina knappar du har på din kofta, vilket fint fall det är på din kjol”. Jag kommer ihåg att du hade en väst med leopardmönster på, den var fin. Sen så hade du en tröja som var väldigt rolig, det var små låtsasräkor fastsydda på den. Lustigt.

 

Du tyckte om bärnsten och vitsippor.

Du tyckte om Johnny Cash och Sissel Kyrkjebø.

Du tyckte om brunost och wiener nougat.

 

Du tyckte om vackra, det goda, det söta.

Du var min lilla mormor.

 

/Moa


En fin sång


/Moa

Knappt en blund


Inatt sov jag två timmar. Det är olikt mig.
Det gick inte att sova mer. För många tankar som snurrade runt i mitt huvud.

/Moa

Kärlek vid första ögonkastet


Idag packar jag min resväska, det är lite svårt att begränsa sig. Men klänningen ovanför har en given plats :)
När jag såg den i butiken var det kärlek vid första ögonkastet. Finns på Zara 299 kr./Moa

I min bokhylla


Visst är de söta?


/Moa

RSS 2.0