Igår lärde jag mig att...






...ett halvt gram chips innehåller samma mängd akrylamid som är det rekommenderade dagliga maxintaget.
En chipspåse brukar väl innehålla 200g chips? Om man skulle följa det rekommenderade maxintaget borde det alltså ta 400 dagar att äta upp påsen? Haha.

Jag läser ju miljökemi och miljötoxikologi nu och vi hade en föreläsning igår om bland annat akrylamid.
Det är ett cancerframkallande ämne som tros stå för ca 1 % av alla cancerfall i Sverige.

När man för ca tio år sedan märkte att stekt mat innehöll akrylamid böjade man forska mer om det. Man förjade forska på hamburgare, men märkte att de inte innehöll så mycket akrylamid att det skulle kunna bli skadligt.
Man vände sedan blickarna mot kolhydratrik mat som steks eller friteras. Där var akrylamidvärdena skyhöga! Allra värst var naturchips.



/Moa

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0