Supergod blomkålssoppa








En dag när jag var ganska trött efter två föreläsningar gick jag och sneglade på de färdiga sopporna i min matbutik. Jag kände mig lite lag och funderade på att göra det hela enkelt för mig. Jag såg en soppa som hette "Blomkål och ädelost". Det lät gott tyckte jag och lade den i varukorgen. Men jag ångrade mig. Det är så otrolikt lätt att göra blomkålssoppa själv och det känns bättre att veta exakt vad man stoppar i sig. I den mån man kan bör man ju undvika färdigmat med dess till synes ändlösa listor av E-nummer och transfetter.

Då är det bättre att laga en egen soppa som man kan grydda och salta efter behag och använda nyttiga fetter i.

Så här brukar jag göra:

Steg 1. Koka vatten i din vattenkokare. Det ska du göra för att spara på energi, oavsett om du betalar för din el eller ej.
Om alla hushåll i Sverige skulle koka två liter vatten varje dag i sin vattenkokare istället för i en kastrull på spisen så skulle mängden el som man sparar minska koldioxidutsläppen med 31 000 ton per år (hushållsel för ca 50 000 villor) (källa: Naturskyddsföreningen).

Nåja, åter till soppan!

Bryt loss buketter från blomkålshuvudet. Skölj dem i vatten. Och koka dem sedan i lätt saltat vatten.
När de har blivit mjuka så häller du bort det mesta av vattnet, här jag jar inga ekakta mått, man får känna efter vilken konsistens man själv vill ha på soppan. Om du råkar hälla bort för mycket vatten så kanske du har lite extra i vattenkokaren, eller så sparar du lite av det du häller bort i en kopp eftersom att det är näring från bomkålen i det vattnet.

Mixa med stavmixer till önskad konsistens, häll i en rejäl skvätt med grädde och en smörklick. Rör om tills msöret smält, salta och smaka av.
Jag tycker att det är jättegott att ha vitpeppar i. :)

Smula över lite ost, voila! Du har en god soppa som måde mättar och är fri från tillsatser.

Var inte rätt för fett, det mättar och ger dig näring. Mättat fett är inte farligt för hjärtat, men undvik margarin som är konstgjort och absolut inte innehåller "essentiella fetter" som margarintillverkarna vill få dig att tro.

// Moa

Kommentarer
Postat av: Emma

Vad gott det såg ut... å vilken fin mugg du hade soppan i.

2010-04-27 @ 22:21:58
URL: http://emmatokfrans.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0